Litteraturfestival: Stygn för stygn
Datum
fredag 30 maj 2025
Tid
18.00 – 21.00
Plats
NSFW
Address
Vasa Kyrkogata 5 Göteborg
Entré
Fritt inträde
Evenemangslänk
Klicka härÅrets upplaga av Textivals litteraturfestival riktar sig mot handen, texten och tråden – mot det arbete och språk som skapas i skärningspunkten mellan kropp och material. I programmet tittar vi på hur skrivande och hantverk överlappar varandra, hur ord och trådar sammanflätas och hur förkroppsligade erfarenheter binder samman det personliga med det kollektiva. Hur påverkar språket materialet? Vilka minnen, röster och berättelser är inbäddade i handens arbete?
Festivalens invigningsprogram äger rum i Slobodan Živićs pågående utställning Stargazing Through Barbed Wire.
- 18.00 – 18.30
Mingel i utställningen Stargazing Through Barbed Wire
- 18.30 – 18.45
Invigning och release för antologin Stygn för stygn: texten, handen, tråden
Tillsammans med förlaget Autor släpper Textival en antologi där författare och konstnärer möts i trådens tecken. Bidragen rör sig mellan poesi, prosa och essä och undersöker språkets materialitet, trådens riktning och handens kunskap.
- 18.45 – 19.00
Läsning: Katarina Pirak Sikku
Konstnären Katarina Pirak Sikku läser sin text ur antologin Stygn för stygn: texten, handen, tråden.
- 19.20 – 19.30
Stargazing Through Barbed Wire: Introduktion av curator Oscar Ramos
Curator Oscar Ramos berättar om utställningen och Slobodan Živićs konstnärskap.
- 19.45 – 20.00
Läsning: Mohamed Yussuf
Mohamed Yussuf läser ur sin debutbok Nation av poeter (2025).
- 20.15 – 20.30
Läsning: Jila Mossaed
Poeten Jila Mossaed läser ett urval av sina dikter.
- 20.30 – 20.45
Livemusik med Trio Segah
Trio Segah framför musik som spänner från Göteborg till Persien och Kurdistan. Med instrument som den 5000 år gamla tanbouren skapas en konsertupplevelse där tradition möter samtida uttryck.
Deltagare

Katarina Pirak Sikku
Katarina Pirak Sikku är konstnär och bor i Jåhkåmåhkke. Hennes fotografi, teckning, installation och textbaserade arbete tar sin utgångspunkt i den samiska familjehistorien och i historiska fakta som har påverkat hennes personliga liv.

Mohamed Yussuf
Mohamed Yussuf är journalist och har arbetat på bland annat Dagens Nyheter och Filter. Nation av poeter är hans debutbok.

Jila Mossaed
Jila Mossaed är en av de stora exildiktarna i svensk samtidspoesi. Hon har publicerat två romaner och tolv diktsamlingar på persiska och tio diktsamlingar på svenska. Jila har tilldelats en lång rad litterära priser och utmärkelser och sedan 2018 innehar hon stol nr 15 i Svenska Akademien. Hösten 2025 utkommer Jila Mossaed med Vem var min mor på jorden på Norstedts.

Slobodan Živić
Slobodan Živićs konstnärliga praktik kretsar kring okonventionella experiment med tvärdisciplinära metoder. Han återvänder ofta till readymade-material som han kombinerar med olika tekniker och medier. I sitt arbete riktar han uppmärksamheten mot komplexiteten i sociala strukturer, perception och teknologi.

Maryam Javidmehr
Maryam Javidmehr är skulptör och musiker, född i Iran och bosatt i Sverige. Hon kombinerar konst och musik för att utforska teman som jämställdhet, mänskliga rättigheter och interkulturell dialog.

Tobias Karlehag
Tobias Karlehag är slagverkare och kompositör baserad i Göteborg. Tobias är specialiserad på Darbuka, Riq och olika ramtrummor, med studier i bland annat New Delhi och Istanbul.

Avin Omar
Avin Omar är utbildad sångerska som har framträtt på flera internationella scener. Hennes traditionskunskap och resonanta röst skapar ett eteriskt musikaliskt uttryck.