Litteraturfestival: Stygn för stygn

Datum

lördag 31 maj 2025

Tid

11.30 – 16.00

Plats

Konstkollektivet

Address

Pixbovägen 5, Mölndal

Entré

Fritt inträde

Evenemangslänk

Klicka här

Årets upplaga av Textivals litteraturfestival riktar sig mot handen, texten och tråden – mot det arbete och språk som skapas i skärningspunkten mellan kropp och material. I programmet tittar vi på hur skrivande och hantverk överlappar varandra, hur ord och trådar sammanflätas och hur förkroppsligade erfarenheter binder samman det personliga med det kollektiva. Hur påverkar språket materialet? Vilka minnen, röster och berättelser är inbäddade i handens arbete?

Lördagens dagsprogram äger rum på Konstkollektivet i Mölndal. Det finns tre scener: Utescenen, Blackboxen och Galleriet.

  • 11.30 – 11.45

    Barnens Textival: Läsning ur Trådar med Emma Andersson

    I Emma Anderssons fantasyroman möter vi Erik av Askå i en hisnande historia där liv står på spel. Med målande beskrivningar och rötter i nordisk mytologi tar Andersson med oss på ett ovanligt äventyr vi sent kommer glömma. Passar för ca 9-12 år.

    Scen: Utescenen

  • 12.00 – 12.45

    Artist talk: Katarina Pirak Sikku

    I sitt sätt att närma sig etablerade bildvärldar använder Katarina Pirak Sikku ofta sig av subtila förskjutningar som stör de principer som styr etablerade konventioner. Sorg är är en känsla som åberopas i hennes arbete, men här finns också mycket humor och generositet. Med sin lågmälda aktivism strävar hon efter att väcka funderingar kring vad som pågår på den politiska och sociala arenan såväl som i det privata och offentliga livet.

    Scen: Blackboxen

  • 12.00 – 16.00

    Utställning: Vävda dialoger – Att sörja genom händerna

    I galleriet visas delar av Subani Melins utställning med former av vävda brevväxlingar mellan konstnären och andra mödrar som förlorat ett spädbarn. Under dagen kommer det att finnas möjlighet till vävning och samtal. Material finns på plats. Ingen föranmälan krävs.

    Scen: Galleriet

  • 13.00 – 13.15

    Barnens Textival: Läsning ur Efter stormen med Ida-Lovisa Rudolfsson

    Efter stormen är en broderad saga om tigerlängtan, ett magiskt rep och fantasins kraft att förändra. Passar ca 3–100 år.

    Scen: Blackboxen

  • 13.15 – 13.40

    Textur: Läsningar med Viola Jernström, Pontus Paulin Hugo, Linnea Garli, Carola Björk och Anton Hildingsson

    Läsningar från fem tidigare medverkande i Textur: Viola Jernström, Pontus Paulin Hugo, Linnea Garli, Carola Björk och Anton Hildingsson. Textur är Textivals scen för nyskriven text. Medverkande framför såväl prosa och poesi som performance och genreöverskridande samarbeten.

    Scen: Utescenen

  • 13.45 – 14.30

    Geometri finns inte: Frej Haar och Subani Melin

    Poeten Frej Haar läser sin poesi samtidigt som textilkonstnären Subani Melin livetolkar texten med sitt hantverk projicerat på storbildsskärm. Tråd, tyg och text rör sig parallellt i en dialog mellan material och språk. Efter framträdandet följer ett samtal om hantverk, poesi och att arbeta i och genom material, modererat av Micke Brittah.

    Scen: Blackboxen

  • 14.30 – 14.45

    Läsning: Burcu Sahin

    Burcu Sahin läser ett urval av sina texter.

    Scen: Utescenen

  • 15.00 – 15.45

    Samtal: Det textila som arv, minne och metafor med Burcu Sahin, Kristoffer Appelvik Lax och Katarina Pirak Sikku

    Ett samtal som utforskar det textila som bärare av kulturarv, språk, minne och identitet. Genom olika konstnärliga uttryck arbetar Katarina Pirak Sikkku, Burcu Sahin och Kristoffer Appelvik Lax med textila motiv och metaforer som binder samman historia och samtid, kropp och språk. Hur kan trådar koppla oss till våra rötter – eller skapa något helt nytt? Samtalet modereras av Cecilia Rådegran.

    Scen: Blackboxen

Deltagare

Burcu Sahin

Burcu Sahin

Burcu Sahin gjorde en uppmärksammad debut med diktsamlingen Broderier 2018, för vilken hon mottog Katapultpriset. 2025 utsågs Sahin till årets Brunnslockspoet. Hon har tidigare undervisat på Biskops-Arnö och Skrivarakademin i Stockholm. För tillfället är hon bosatt i Oslo och verksam som kulturproducent.

Kristoffer Appelvik Lax

Kristoffer Appelvik Lax

Kristoffer Appelvik Lax är poet, kritiker och lärare vid skrivarskolan på Biskops Arnö. Han debuterade 2021 med poesiboken och vardagen då när vi stryker och kardar seriöst (20TAL), som nominerades till Borås Tidnings Debutantpris. 2024 utkom han med Hammele på Nirstedt.

Frej Haar

Frej Haar

Frej Haar är poet, essäist och tidigare svensk och europeisk mästare i poetry slam. I höstas debuterade Frej på 20TAL med diktsamlingen Bindepraktika, en bok om arbete, historieproduktion och textil.

Katarina Pirak Sikku

Katarina Pirak Sikku

Katarina Pirak Sikku är konstnär och bor i Jåhkåmåhkke. Hennes fotografi, teckning, installation och textbaserade arbete tar sin utgångspunkt i den samiska familjehistorien och i historiska fakta som har påverkat hennes personliga liv.

Subani Melin

Subani Melin

Subani Melin är en communitybaserad konstnär med Masterexamen från HDK-Valand. Hennes praktik centreras kring akten att väva som en symbolisk handling, meningsbärande textilier och relationen mellan handens arbete och omsorg. Hon jobbar uppsökande med människor och platser i projekt som möjliggör möten genom textila material.

Ida-Lovisa Rudolfsson

Ida-Lovisa Rudolfsson

Ida-Lovisa Rudolfsson har en MFA i Textilkonst från Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg och är verksam på Orust. Sedan sin masterexamen har hon regelbundet gjort separat- och grupputställningar så väl runt om i Sverige som internationellt. I Ida-Lovisa Rudolfssons textila bildbyggande är det narrativa centralt och det är med stygn hon berättar. Efter stormen gavs ut på Mirando Förlag 2020 och nominerades bland annat till Elsa Beskow-plaketten.

Emma Andersson

Emma Andersson

Emma Andersson är en Malmöbaserad författare som skriver böcker för barn, unga och vuxna. Just nu är hon aktuell med den reviderade nyutgåvan av sin andra roman för unga vuxna, Mardrömmar, samt som en av författarna i appen A Story A Day - en sagoapp med berättelser för åldern 6-9 år. Trådar nominerades till Barnradions bokpris 2024. Vid sidan av sitt författarskap studerar Emma till bibliotekarie vid Lunds universitet och poddar om barn- och ungdomsböcker i podcasten Babbel-podden.

Linnea Garli

Linnea Garli

Linnea Garli är författare och bildkonstnär, uppvuxen i Filipstad. Hon skriver noveller om beslutsamma barn och diktar järnvägsdagar med lokförarblick.

Anton Hildingsson

Anton Hildingsson

Anton Hildingsson skriver prosa och poesi. Han studerar litterär gestaltning på HDK-Valand och jobbar som programmerare på deltid. Hans texter handlar om människor och kontor, magiska företeelser och vattenparker. Anton är inte hundägare.

Pontus Paulin Hugo

Pontus Paulin Hugo

Pontus Paulin Hugo är SO-lärare på sabbatsår, som under 2025 läst skrivarkurs på distans vid Österlens folkhögskola. Pontus bor i Kortedala och är även pianist i jazzensemblen Ekkvartetten.

Carola Björk

Carola Björk

Carola Björk är en mixed-media konstnär som arbetar med hittade föremål, måleri, skulptur, fotografi, installation och text. Hennes processorienterade praktik är förankrad i vardagssituationer och berör relationsband och dess inverkan på självagens.

Viola Jernström

Viola Jernström

Viola Jernström skriver prosa och poesi. Hon kommer från Stockholm och läser Litterär gestaltning på HDK-Valand i Göteborg.